viernes, 12 de septiembre de 2014

El Tribunal Constitucional tomba la llei de consultes i el 9N

Sí, ja sé que això encara no ha passat, però suposo que el Govern de Catalunya i els partits proconsulta treballen com si l’anunci de la suspensió cautelar de la llei de consultes i la prohibició del referèndum del 9 de novembre ja fos un fet. Així ho vull pensar. Més quan Artur Mas ha assegurat que ja està tot previst davant dels problemes que puguin sorgir en la celebració de la consulta. Ja ho pot tenir tot preparat el Govern perquè de ben segur que l’Executiu espanyol no es quedarà de braços plegats; així ho ha avisat ara també el Fiscal General de l’Estat.
 
Hi ha moltíssim en joc i, com es pregunta Mas: “De què serviria haver fet tot això si després la resposta no és suficient o no és acceptada?”. A mi, com vaig afirmar en el post anterior, només se m’acut que hi hagi plebiscitàries anticipades i imminents per eludir problemes de cap mena. És més, no sé per què cal esperar el dictamen del Constitucional quan de bell antuvi tothom coneix la sentència. Podem votar el 9 de novembre de manera plenament legal. I, per legal, em refereixo tant a la legislació catalana com a l’espanyola. S’entén com, oi? Però suposo que hi ha variables que no controlo. Els esdeveniments dels pròxims dies revelaran incògnites.

Sobre la “V”

Com l’any passat, quan vaig baixar a les Terres de l’Ebre per valorar la participació allà on es preveia més dèbil, aquesta Diada em vaig apuntar al tram que presentava pitjors previsions d’afluència, el 35, a La Magòria, a l’extrem últim de la Gran Via. I com a la Diada de 2013, no hi va haver cap buit a omplir.

Tot seguit algunes imatges i reflexions als peus de fotos. (Per cert, a l’altura d’Universitat unes pancartes avisaven que si no hi havia consulta hi hauria vaga d’estudiants... indefinida?, em pregunto)

Diada 2014
Clar i castellà. Vet aquí la clau de volta. No hi ha més cera que la que crema. No més discussions...

lunes, 8 de septiembre de 2014

I si no hi ha consulta?

Ningú no sap amb total seguretat si el pròxim 9 de novembre el Govern de la Generalitat posarà les urnes al carrer. Quasi tothom dóna per fet que el Tribunal Constitucional (TC) tombarà la llei de consultes que aprovarà el Parlament de Catalunya. La qüestió és què decidiran aleshores els partits proconsulta. Abans d’examinar les possibilitats, repassem algunes declaracions de les últimes hores.

D’una banda, Mariano Rajoy ha assegurat que té tot a punt per prendre les mesures que calgui per si algú vol “celebrar una consulta il·legal”. Com ja hem dit abans, ningú no espera un dicamen favorable al referèndum i menys el president del Govern espanyol, que ja el titlla d’il·legal (on rau la separació de poders?) Alerta, però, perquè Rajoy informa de mesures! O sigui que no només compta amb la previsible sentència del TC.

Dit sigui de passada, és força lamentable que tant al PP com al PSOE no els interessi en absolut conèixer fil per randa quants ciutadans rebutgen pertànyer a l’Estat espanyol. I també que no hi hagi una manifestació massiva a Madrid i/o a Europa en suport del dret d’autodeterminació de Catalunya. Un altre motiu per sortir de nou aquesta Diada. Ningú no ens traurà les castanyes del foc. Però continuem...

De l’altre, Artur Mas ha declarat que no és l’hora de la testosterona, sinó el temps de les neurones, del seny. Té raó. Un pas en fals podria engegar-ho tot a rodar. El número 2 de CDC i 3 de CiU, Josep Rull, ha afirmat per activa i per hiperactiva que no descarten cap escenari si el Constitucional tomba la llei de consultes. Afegeix que en tot cas els partits proconsulta hauran de consensuar una resposta.

Volem votar 9N2014
I per què no: "el 9N, vota".
I vet aquí que ja arribem a les opcions.